KSML 9.11.2020
Wc-raikastimet ovat yleisiä viemärin tukoksen aiheuttajia. Joskus tukko aiheuttaa myös tulvan talon alimmassa kerroksessa.
Topsipuikkoja, ruuvimeisseleitä, tennispalloja ja vaippoja. Tällaisia esineitä löytyy yleensä talojen tukkiutuneista viemäreistä, kertoo jyväskyläläisen Elvi Oy Talotekniikan palvelupäällikkö Sami Lönn.
Ruoanpalasistakin voi kertyä Lönnin mukaan aikamoinen tukos.
– Vaikka ruoka ei tukkisi suoraan viemäriä, voivat esimerkiksi paistinrasvat aiheuttaa tukoksia pikkuhiljaa rasvan kertyessä viemärin pinnoille.
Jyväskylässä toimivan Lokapalvelu Siili Oy:n työpäällikkö Risto Hautakangas kertoo hiljattaisista tapauksista, joissa viemäristä löytyi pakasterasian kansi ja keskeltä kahtia mennyt älypuhelin.
– Joskus kun on jätetty vessaan mielikuvitusta käyttävä lapsi, on survottu legojakin aika paljon, Hautakangas kertoo.
Hautakankaan mukaan isoin syy tukoksiin on kuitenkin käsipyyhepaperi, joka tukkii putket julkisilla paikoilla, kuten kouluissa.
Paistinrasvat voivat aiheuttaa tukoksia pikkuhiljaa.
Elvi Oy Talotekniikan palvelupäällikkö Sami Lönn
Kerrostaloista löytyvä yleisin viemärin tukko ovat Hautakankaan mukaan naisten terveystuotteet. Yleisimpiin tukkoihin kuuluu myös wc-raikastin.
Vessanraikastin voi tippua Lönnin mukaan pönttöön varsinkin nykyisten vessanpönttöjen sileiltä pinnoilta.
Raikastin ei välttämättä mene viemäriin asti vaan aiheuttaa monesti tukoksen heti vessanpöntön ja viemärin liitoksessa. Silloin pönttö joudutaan irrottamaan.
Lönnin mukaan raikastinta ei tarvitsisi uusissa pöntöissä käyttää enää istuimen reunassa, sillä sen saa vesisäiliön sisään.
Joskus remontissa olevan kohteen auki oleviin viemäreihin menee sinne kuulumatonta tavaraa.
– Vahinkoa ei välttämättä huomata heti remontin yhteydessä vaan ehkä kuukausia tai vuosia myöhemmin, kun tavarat ovat kulkeutuneet johonkin alakerran mutkaan, Lönn sanoo.

Lokapalvelu Siili Oy:n Jarno Silvast avaamassa tukkeutunutta viemäriä lattiakaivon kautta. Imuletku ja korkeapaineletku käytössä. Timo Mustalampi
Pönttöön kuulumaton tavara aiheuttaa haastateltavien mukaan tukoksen varsinkin vanhemmissa taloissa, joissa on valurautaviemärit. Niiden karkeaan pintaan tarttuu helposti niihin kuulumatonta tavaraa.
Myös esimerkiksi putken painaumiin voi kertyä lietettä, joka aiheuttaa tukoksen.
Hautakankaan mukaan viemäreiden tukoksia auotaan Jyväskylässä päivittäin useita.
Tukoksia, joista aiheutuu tulvimisen takia vahinkoja tulee vastaan muutamia kuukaudessa. Silloin asukas on ollut esimerkiksi matkalla tai tila on ollut tyhjänä viikonlopun.
Esineet eivät välttämättä aiheuta tukosta asuntoon, josta esine on mennyt viemäriin, vaan jonnekin alemmas.
Tukoksia syntyy useimmiten alimpiin kerroksiin, koska sinne päästyään tukos on ehtinyt isommaksi.
Jos tukos on pohjaviemärissä, tulee vesi ylös viemäristä kellarissa tai alimman kerroksen asunnoissa. Ylhäällä talossa voidaan käyttää vettä tietämättä tukoksesta.
Hautakangas on törmännyt tapaukseen, jossa rivitalon koko kellari oli päässyt uimaan vedestä.
Vuodon sattuessa asuintilat joudutaan Lönnin mukaan kuivattamaan, purkamaan lattia- ja seinärakenteita ja tekemään pinnat uudelleen.
Hautakangas kertoo, että tukos pestään pois putkesta. Putken sortumassa ja kovan vierasesineen aiheuttamassa tukoksessa viemäri imetään tyhjäksi. Sen jälkeen sortunut putki korjataan tai putkessa oleva esine poistetaan.
Kellaritiloissa päästään yleensä pienemmällä harmilla, sillä vahingot ovat yleensä betoni- tai maalatulla pinnalla.
– Vuoto ei yleensä ole siellä hirveän pitkäaikainen sillä yleensä joku huomaa, että viemäri ei vedä tai sitten alakerran käytävälle alkaa ilmestyä vettä, Lönn sanoo.
Mitä viemäriin sitten saa laittaa? Ohje on yksinkertainen:
– Vettä ja vessapaperia, mutta ei mitään muuta, sanoo Lönn.
Tukoksia syntyy myös jätevesipumppaamoille
Viemäreiden tukoksia tulee Elvi Oy Talotekniikan palvelupäällikkö Sami Lönn in mukaan paljon vastaan opiskelija- ja vuokra-asunnoissa, joissa asukkaat eivät ole välttämättä yhtä huolellisia kuin osaketaloissa.
– Onhan sillä merkitystä, asuuko ihminen omassa asunnossa, jossa on itse maksetut vakuutukset, sanoo Lokapalvelu Siili Oy:n työpäällikkö Risto Hautakangas.
Lönn uskoo, että nykyään ymmärretään paremmin, mitä viemäriin saa laittaa, koska esimerkiksi isännöitsijät ovat infonneet asiasta asukkaita.
Ruoanjäte jää nykyään aika lailla kiinni ennen pääsyä viemäriin, koska uusissa altaissa on pohjaventtiilit.
Hautakankaan mukaan taloyhtiöiden tekemä säännöllinen viemäreiden ennakoiva huolto on lisääntynyt selvästi viimeisen viiden vuoden ja etenkin viimeisten parin vuoden aikana. Silloin tukoksia ei tule niin paljon yllätyksenä.
Tukoksen avaus maksaa Hautakankaan mukaan tavallisesti noin 300 euroa.
Jos vesi pääsee tulvimaan asuntoon, tulee remontista Lönnin mukaan yleensä kymmenientuhansien lasku.
Lasku taloyhtiön putkistosta aiheutuvasta vahingosta menee taloyhtiön vakuutuksen piikkiin.
Viemäriin heitetyt sinne kuulumattomat esineet voivat myös laittaa runkoviemärin tukkoon, jolloin jätevesi voi tulvia kaivosta maastoon.
Pyttyyn heitetty tavara aiheuttaa tukoksia jätevesipumppaamoillakin.
Alva tiedotti huhtikuussa WC-pyttyihin päätyneiden desinfiointipyyhkeiden ja kuituliinojen tukkineen toistuvasti jätevesipumppuja Jyväskylässä.
Desinfiointipyyhkeitä käytettiin viime keväänä paljon koronaepidemian alkamisesta johtuen. Alva muistutti tukosten myötä, että käytetyt desinfiointipyyhkeet ja kuituliinat voi laittaa muun roskan mukana roskapönttöön, ei WC-pyttyyn.
Pumppaamomestari Jarno Hurmerinnan mukaan tapauksilla oli keväällä todella työllistävä vaikutus. Tiedotuksen jälkeen ongelma on vähentynyt, vaikka tukoksia vieläkin ajoittain syntyy.
Ohjeet
Viemärin tukkijat
Laita sekajäteastiaan:
nestemäinen rasva suljetussa pakkauksessa
vaipat, tamponit ja terveyssiteet
vanupuikot, pumpuli
lemmikkien kuivikkeet ja hiekat
hiukset
tupakan tumpit
kondomit
kuituliinat ja paksut käsipaperit
Laita biojäteastiaan:
kiinteä ja hyytynyt rasva
pienet määrät nestemäistä rasvaa tai ruokaöljyä paperiin imeytettynä
ruoan tähteet
hedelmien, vihannesten ja kananmunien kuoret
kahvin ja teen porot
kukkamulta
flushable-hylsyt (käyvät myös kartonkikeräykseen)
Lähde: pytty.fi.